‘Innoveren is vooral hard werken’

“Vergeet de klassieke spruitjeslucht die zo lang aan onze sector kleefde, want ouderenzorg anno nu is veel hipper dan u misschien denkt.”

Dat schrijft Conny Helder, bestuurslid branchevereniging ActiZ, in het voorwoord in een bij het FD verspreide commerciële uitgave over innoveren. “Om de noodzakelijke veranderingen in de langdurige zorg te versnellen, zijn meer pioniers nodig die onderkennen dat het anders moet.”

‘Zet de luiken open’

Het zijn pioniers die doelbewust de luiken van hun organisatie openzetten en nadrukkelijk de samenwerking zoeken, aldus zorgbestuurder Helder. “Met wetenschappers en kennisinstituten, met het bedrijfsleven maar zeker ook met andere organisaties binnen de eigen sector. We staan tenslotte voor dezelfde uitdaging en moeten voorkomen dat iedereen afzonderlijk het wiel uitvindt.”

‘Kijk anders naar hetzelfde’

Innovaties komen niet vanzelf, daar moet je hard voor werken,zo schrijft Helder. “Wat helpt is een frisse blik: kijk anders naar hetzelfde. Geef ruim baan aan jong talent of daag veelbelovende startups uit om met de inzet van moderne eHealth-toepassingen zowel de kwaliteit van zorg te verbeteren als het werk van de zorgprofessionals te verlichten en te vergemakkelijken.” Laat u inspireren en lanceer uzelf of uw organisatie richting de toekomst, roept Conny Hedler de lezers van de innovatie-special op.