Hulp moet wel betaalbaar zijn

De voorgenomen bezuiniging op zorg vanuit de Wmo valt bij veel mensen slecht. Hoewel inkomensafhankelijke Wmo-zorg voor bijna de helft van de (6074) deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf acceptabel is, merken anderen op: ’Hulp moet wel betaalbaar zijn’.

Ongeveer de helft van de deelnemers vindt de huidige regeling, waarin een vaste bijdrage wordt gevraagd van 19 euro per maand, in de basis best goed, maar niet ideaal. Het leidde bij staatssecretaris Van Ooijen van VWS tot de uitspraak dat Wmo-zorg niet bedoeld is om particuliere hulp in te kunnen ruilen. Daar heeft hij een punt, vindt 53% van de deelnemers.

Particuliere hulp weg

Een van de reagerende Telegraaf-lezers schrijft: “Als WMO-indicatiesteller zie ik mensen met genoeg geld hun particuliere hulp wegsturen om een beroep te doen op de voor hen goedkope WMO. Daardoor ontstaan die wachtlijsten.” Een andere stemmer: “Ik heb een bedrijf in tweedehands zorghulpmiddelen in Amsterdam en merk nu al dat mensen het heel moeilijk hebben.”

Misbruik aanpakken

Veel deelnemers wijzen erop dat niet alleen op de prijsstelling, maar ook op het toewijzen van hulp vanuit de WMO nog wel wat winst valt te behalen. “Het zou beter zijn de dubieuze kantoortjes en de misbruikers zoals mijn buren aan te pakken. Zij hebben drie uur per week hulp, maar gaan zelf bij hun kinderen/kleinkinderen lopen schoonmaken.”

Buiten de boot

De helft van de deelnemers vindt volgens de Telegraaf dat op de WMO gewoon niet moet worden bezuinigd: “Het is belachelijk dat er miljarden naar klimaat, asielopvang en oorlogvoering gaan, terwijl door dit soort maatregelen weer mensen buiten de boot zullen vallen.”