Huisarts werk maken van duurzame band

Huisarts Otto Maarsingh is voorvechter en onderzoeker van continuïteit van zorg, aldus het FD. Dat betekent op persoonlijk niveau: een vaste hulpverlener die de patiënt kent en volgt. Continuïteit verbetert gezondheid, tevredenheid, werkvreugde en verlaagt kosten, blijkt uit onderzoek.

Een duurzame band met een huisarts die jou goed kent, levert betere zorg op. Het is een ‘indrukwekkend geneeskrachtig medicijn’, zegt Maarsingh (sinds kort hoogleraar ‘huisartsgeneeskunde, in het bijzonder continuïteit van zorg’ aan de VU) in het FD. Niet alleen voor de patiënt, ook voor de zorgverlener. Zo zal met meer continuïteit het zorggebruik van ouderen significant afnemen. Ook het beroep op spoedeisende hulp neemt af. De toename van werkplezier maakt bovendien dat huisartsen langer en meer kunnen en willen werken – het aanbod stijgt dus.

Welke knoppen werken het best

In zijn oratie vat hoogleraar Maarsingh de hoofdvraag van zijn leerstoel samen: ‘Aan welke knoppen moet je draaien om continuïteit te laten toenemen, welke knoppen werken het best en hoe zorg je dat daadwerkelijk aan die knoppen wordt gedraaid?’

Klassieke dorpsdokters

Een belangrijke conclusie uit Maarsinghs onderzoek is volgens het FD dat er niet één praktijkvorm is die regelmaat garandeert. Zijn vader, oom en grootvader waren klassieke dorpsdokters, bekend in en met de gemeenschap. ‘Zij zeiden hun hele leven lang: het kennen van je patiënten heeft meerwaarde. We kunnen het niet bewijzen, maar we weten het zeker.’ Waar het vooral om gaat, is dat de dokter het belang van een duurzame band kent, en er werk van maakt.