Veel patiënten met hartfalen te weinig medicatie
Bijna zes op de tien patiënten met hartfalen krijgen niet de complete therapie. Als ze wél de vier aangewezen medicijnen gebruiken, belanden ze minder vaak in het ziekenhuis én leven ze langer, meldt het AD.
244.000 Nederlanders hebben hartfalen. Bij de grootste groep patiënten werkt de pompfunctie niet goed, waardoor ze kortademig en vermoeid raken. Ook houden ze vocht vast. Jaarlijks belanden 33.000 mensen erdoor in het ziekenhuis, van hen overlijden er jaarlijks zo’n 8000. Vandaag begint de Nationale Hartfalenweek om aandacht te vragen voor de aandoening.
Vier medicijnen
Uit onderzoek blijkt volgens het AD dat lang niet alle patiënten met een verminderde pompfunctie een volledige behandeling krijgen. Eigenlijk zouden ze vier medicijnen moeten gebruiken: om de hartslag te vertragen, de bloeddruk te verlagen en ervoor te zorgen dat de nieren water en zout goed afvoeren. Maar het gros van de patiënten gebruikt slechts twee of drie van die middelen.
Langer leven
Dat kan beter, stelt cardioloog Jasper Brugts, ook hoogleraar hartfalen bij het Erasmus MC. “Patiënten die wél de volledige behandeling krijgen, kunnen jaren langer leven.” Bovendien belanden deze patiënten minder vaak in het ziekenhuis en voelen ze zich beter. De hoogleraar wil er de komende jaren voor zorgen dat nog maar drie op de tien patiënten niet de volledige behandeling krijgen. Van de Hartstichting kreeg hij subsidie om onderzoek te doen naar verbetering van de behandeling.
Betere behandelingen
Het aantal hartinfarcten is de afgelopen decennia flink teruggedrongen door betere behandelingen, zoals dotteren. Daardoor neemt het aantal mensen met hartfalen naar verwachting toe. De Hartstichting becijferde dat dat hun aantal misschien verdubbelt. “De bevolking wordt ouder, en hoe ouder, hoe meer risico. Bovendien is er meer overgewicht, wat vaker leidt tot hartfalen”, zegt Brugts in het AD..