Huisarts: digitaal als ’t kan

De huisartsenzorg staat onder druk in West-Brabant, aldus dagblad BN De Stem Dat komt niet alleen door het faillissement van de commerciële praktijk Co-Med. De vergrijzing onder huisartsen slaat toe en het vinden van nieuwe blijft achter. Het roer moet om, aldus Huisartsen Groep Eendracht.

De zorg moet deels anders worden ingericht zodat huisartsen het hoofd boven water kunnen houden, vinden ze bij Huisartsen Groep Eendracht (HGE), waar praktijken uit Roosendaal, Bergen op Zoom en Tholen zijn aangesloten. Daar werken ze aan hybride oplossingen: fysieke zorg als dat nodig is, digitaal als het kan.

Regiopraktijk

“Samen met digitale praktijk Arene en de zorgverzekeraars zetten we een regiopraktijk op”, vertelt de bestuursvoorzitter  in BN De Stem. HGE hoopt de regiopraktijk dit voorjaar te openen. “De huisartsen van HGE worden eigenaar, patiënten schrijven zich in. Een patiënt kan bellen of mailen met de regiopraktijk, een medewerker van Arene beoordeelt de zorgvraag. Daarna volgt eventueel een digitaal consult met de arts van Arene of een fysiek consult bij een van de aangesloten HGE- praktijken. Het kan dus voorkomen dat iemand uit Bergen op Zoom een keer naar Roosendaal of zelfs Tholen moet. Het is maar net waar er op dat moment plek is.”

Ouderenzorg

Voor ouderen is er al een samenwerking met Arene en zorgorganisaties tanteLouise en Groenhuysen, aldus HGE in BN De Stem: “Sinds april draaien we een proef in woonzorgcentrum Jacqueline in Bergen op Zoom. De verpleegkundige raadpleegt vaak de huisarts als een bewoner ziek is. Nu wordt contact gezocht met huisartsen van Arene die online het eerste consult doen en beoordelen of fysiek contact nodig is. Zo ja, dan wordt de eigen huisarts ingeschakeld. Zo verwachten we het aantal fysieke consulten met 80 procent te verminderen. We willen dit concept uitrollen over de woonlocaties van tanteLouise en Groenhuysen.”