Heupairbag de oplossing?

Per dag sterven er zeventien mensen aan de gevolgen van een ongelukkige val. Vooral ouderen zijn de dupe. Is de nieuwe heupairbag de oplossing? Dagblad Trouw bericht hierover.

Sinds een paar jaar gebruiken alle senioren bij ouderenzorginstelling tanteLouise die wat slechter gaan lopen een speciale heupairbag. Dat is een soort boxershort met sensoren. Bij een dreigende val blaast een kleine, platte airbag aan weerszijden van die ‘boxershort’ zich snel op. Nog voordat de grond in zicht is, wordt de kwetsbare heup beschermd door de luchtlaag in de airbag. De resultaten zijn verbluffend, aldus bestuurder Jan-Kees van Wijnen in Trouw.

Speciale vloer met sensoren

Op drie locaties van tanteLouise is ook een speciale vloer aangelegd met sensoren die kunnen voorspellen wanneer bewoners een groter risico lopen om te vallen. De slimme vloer maakt contact met de cliënten via een bandje die ze om hun enkel dragen. Het systeem houdt onder andere de loopsnelheid in de gaten. De heupairbag, die zo’n 1000 euro kost, is volgens Van Wijnen uiteindelijk goedkoper dan bijvoorbeeld een valtraining. “Onze ouderen hebben vaak dementie. Ze leren moeilijk dingen aan.”

Anders Werken in de Zorg

Een heupoperatie kost ruim 20.000 euro en daar komt het aantal uren dat een patiënt gemiddeld extra zorg nodig heeft na de ingreep nog bij: gemiddeld zo’n tweehonderd.  Volgens Van Wijnen is het rekensommetje dan snel gemaakt. “Je haalt de investering er snel uit.” Inmiddels hebben in totaal 136 zorginstellingen zich aangesloten bij het initiatief Anders Werken in de Zorg, waar informatie over innovaties als de heupairbag wordt uitgewisseld tussen instellingen.

Ook voor thuis wonenden

Het broekje kan ook voor particulieren die nog thuis wonen een uitkomst zijn, zegt Van Wijnen in Trouw. Hij gaf er onlangs nog één aan zijn schoonvader die de tachtig al is gepasseerd. “Ik zag dat hij wat minder stabiel was. Hij moest even wennen aan het idee om het te dragen, maar je voelt er verder weinig van. Hij is er ook mee gevallen en heeft niks gebroken.”