Helaas geen huisarts komende drie weken

Vorige week heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) een rechtszaak verloren tegen een commerciële huisartsenketen, Co-Med genaamd. Huisarts Rinske van de Goor was niet alleen verdrietig en teleurgesteld, schrijft zij in haar column in de Volkskrant, maar ook boos over deze beslissing. “Want de inspectie had groot gelijk.”

Co-Med is een megaketen die huisartsenpraktijken en hun patiëntenbestanden opkoopt, aldus Van de Goor. De kwaliteit van de geleverde zorg wordt al lange tijd in twijfel getrokken. Zo zijn in meerdere praktijken soms helemaal geen artsen aanwezig. En onlangs heeft Co-Med een huisartsenpraktijk vanwege personeelsgebrek gewoon drie weken lang gesloten, waardoor de duizenden ingeschreven patiënten nergens bij een dokter terecht konden.

Onvoldoende zorgkwaliteit

Waarnemend huisartsen, zonder eigen praktijk, willen inderdaad, zoals Co-Med klaagt, liever niet bij hen werken, schrijft Van de Goor in de Volkskrant. “Dat is nogal logisch. Waarnemers weten heel goed bij welke praktijken ze graag werken: daar waar ze veilige en goede zorg kunnen leveren. Zorgverleners mogen bovendien helemaal niet blijven werken op plekken waar ze vinden dat ze onvoldoende zorgkwaliteit kunnen leveren.”

Gedupeerde patiënten

Bij de duizenden gedupeerde patiënten van Co-Med zitten volgens Van de Goor ook suïcidale mensen bij, zieke kinderen met koorts, mensen met longontstekingen of nierstenen en mensen die thuis liggen te sterven. “Helaas, geen zorg voor hen de komende drie weken.”

Go, Co-Med, Go

Co-Med gaf eerder aan de aankoop van nieuwe praktijken vanwege de problemen ‘on hold’ te zetten om eerst de andere praktijken op orde te krijgen. Maar afgelopen week kocht Co-Med er weer twee praktijken bij in Bergen op Zoom,meldt Van de Goor in de Volkskrant. De patiënten zijn nu binnen, en een van de twee praktijklocaties wordt in september opgedoekt. Go, Co-Med, go!”