EMDR-behandeling kan wonderen doen

Psychische klachten bij ouderen worden veel vaker dan gedacht veroorzaakt door een verborgen posttraumatisch stresssyndroom. Een EMDR-behandeling kan wonderen doen. Dat toont volgens dagblad de Limburger onderzoek aan van psycholoog Ellen Gielkens uit Landgraaf.

Ze hebben het vaak zorgvuldig weggestopt. “Het waren natuurlijk ook andere tijden”, verduidelijk psycholoog Ellen van der Ven-Gielkens van het topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen bij Mondriaan, over de jeugdjaren van de zestigplussers van nu. De vuile was buiten hangen, dat deed je niet. Erover praten net zo min. “Ach, dat is al zo lang geleden, zeggen ze dan.”

Depressie of angststoornis

Maar vaak blijkt de fysieke of geestelijke mishandeling, het misbruik, traumatische verliezen of de ongewenste kinderloosheid diepere sporen te hebben getrokken dan gedacht. Met tekenen van een aanhoudende depressie of een angststoornis komen ze bij een psycholoog terecht. Maar uit onderzoek van Gielkens blijkt volgens de Limburger dat veel vaker dan gedacht een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) als gevolg van zo’n trauma de ware oorzaak is.

Trauma’s vaak niet herkend

Gielkens promoveert aan de Vrije Universiteit in Brussel op het onderzoek dat ze de afgelopen vijf jaar deed naar de behandeling van dergelijke trauma’s bij ouderen. Veel te vaak worden die volgens Gielkens door behandelaars nog niet herkend. “Dan wordt er ingestoken op de symptomen, de depressieve klachten of de persoonlijkheidsstoornis.”

Veel baat bij behandeling

Gielkens strijdt al ruim tien jaar om meer bekendheid te geven aan de onderliggende trauma’s die maar al te vaak aan de klachten ten grondslag liggen. Want wordt zo’n trauma wél herkend, dan zet dat de deur wagenwijd open voor een meer adequate behandeling. Van de ouderen (60+) met een tot dan toe onvoldoende herkend trauma, bleek volgens de Limburger in het onderzoek van Gielkens het overgrote deel baat te hebben bij een behandeling met EMDR.