‘Dokter, u moet mijn buurman helpen’

Hoe als huisarts om te gaan met de melding van de buurvrouw van een verwarde patiënt zonder familie in de buurt?  De infolijn van artsenfederatie KNMG gaat in Medisch Contact hierop in.

Het gaat om de vraag van een huisarts die diverse keren is gebeld door een vrouw, die vindt dat de arts haar buurman moet helpen. “De betreffende buurman is een 80-jarige patiënt van mij. Deze alleenstaande man heeft één dochter, met wie hij geen contact heeft. De buurvrouw zegt dat de verwardheid van haar buurman toeneemt. Volgens haar loopt hij regelmatig in zijn pyjama op straat en weet hij de weg naar huis dan niet meer. Zij maakt zich zorgen en vindt dat ik iets met haar informatie moet doen. Wat moet ik hiermee aan?”

Beroepsgeheim

De KNMG merkt in Medisch Contact op dat een arts van anderen soms waardevolle informatie krijgt over patiënten. “Als goede hulpverlener zult u naar aanleiding hiervan soms ook in actie moeten komen. Maar weest u zich ook bewust van uw beroepsgeheim, zeker als de andere persoon geen vertegenwoordiger is van de patiënt en de patiënt geen weet heeft van de melding. Probeer te voorkomen dat door een melding van een betrokken buur de vertrouwensrelatie met uw patiënt onder druk komt te staan.”