De Rijdende Röntgen langs bij verpleeghuizen
Bijna dertig jaar geleden richtte OLVG-radioloog Erik-Jan Haanraadts de stichting Rijdende Röntgen op. Met een bestelbusje met een mobiel röntgenapparaat bezoeken laboranten verpleeghuizen in en rondom Amsterdam, aldus Het Parool.
Alle laboranten van de radiologieafdeling werken om en om mee. De Rijdende Röntgen rijdt drie dagen per week, altijd met twee medewerkers van wie er een ook chauffeur is. De meeste patiënten zijn zodanig beperkt dat ze niets meer kunnen. Het is veel tillen, dat gaat niet in je eentje.
Twintig jaar experiment
Haanraadts kreeg in1995 het idee voor de stichting, het OLVG is het enige ziekenhuis in Nederland dat zo’n mobiele röntgenservice aanbiedt. Het proces verliep echter niet gemakkelijk. Haanraadts haalt volgens Het Parool zijn schouders op: “De Rijdende Röntgen is bijna twintig jaar lang een experiment geweest.” Tot vijf jaar geleden lukte het alsmaar niet om een officiële financiering te regelen.
Hoog valrisico
“De mensen die we bezoeken zijn veelal dement, ze hebben een hoog valrisico en broze botten.” Haanraadts legt uit dat dementerenden vaak moeite hebben met het aangeven van pijn en erg van slag kunnen raken als ze van omgeving veranderen. “De ellende die we voor deze kwetsbare groep voorkomen is echt enorm. Moet je je eens voorstellen hoe pijnlijk een onontdekte botbreuk is.”
Te veel gedoe
Operaties worden vaak al niet meer uitgevoerd bij oudere patiënten, maar voor het zorgpersoneel is het simpelweg noodzakelijk om te weten hoe iemand ervoor staat, benadrukt de radioloog. “In het ziekenhuis merkten we dat immobiele patiënten die zorg nodig hadden, het vaak niet eens kregen vanwege te veel gedoe.”
Voorbeeld voor het land
“We willen graag een voorbeeld zijn voor de rest van het land,” zegt Haanraadts in Het Parool. De Rijdende Röntgen verricht 1000 tot 1500 onderzoeken per jaar. “Qua aantal is het in vergelijking met de hoeveelheid onderzoeken in een ziekenhuis volstrekt onbeduidend, maar voor kwetsbare patiënten is het een zegen.”