Beter slapen met bedkap

Geluiden van medepatiënten en verpleegkundigen, licht van medische apparaten naast je bed. Niet de omgeving waar je als patiënt het liefst zou herstellen.

De oplossing is de bedkap, die lijkt op de uitvergrote kap van kinderwagens. Deze  vinding dempt het geluid, weert het licht en geeft een gevoel van geborgenheid, zegt Eef Lamers in de Gelderlander. Patiënten slapen beter door en verpleegkundigen hoeven daardoor ’s nachts minder vaak naar een patiënt te lopen. De 28-jarige Nijmegenaar is een van de oprichters van Micro-Cosmos, een Nijmeegse start-up die de verrijdbare bedkap heeft ontwikkeld.

Ook voor verpleeghuizen

De Nijmeegse bedkappen zijn sinds een paar weken onder meer in gebruik in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Een kap kost 8000 euro. Micro-Cosmos krijgt een lening van ’tonnen’ van Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF) om de bedkap ook geschikt te maken voor verpleeghuizen. “De kap sluit nu de patiënt af van prikkels van buiten. We willen een stapje verder gaan en juist prikkels toevoegen. Ouderen met dementie kun je met bijvoorbeeld geluiden van vogeltjes of van een rivier afleiden. Ook kun je kalmerende muziek toevoegen.”

Eigen geborgen omgeving

Het idee een eigen kleine wereld voor patiënten te creëren ontstond tijdens een ‘hackathon’ van het Radboudumc, vertelt Lamers in de Gelderlander. “Het probleem was: ziekenhuispatiënten hebben geen eigen geborgen omgeving en hebben daar last van. Daar ontstond het eerste idee van de bedkap en dat hebben we uitgewerkt. We hebben patiënten, verpleegkundigen, artsen en andere deskundigen geïnterviewd op verschillende ziekenhuisafdelingen en in revalidatieklinieken.” De bedkappen staan niet in het Radboudumc, het ziekenhuis waar het idee is ontstaan. In het nieuwe ziekenhuisgebouw hebben patiënten een kamer voor zichzelf. Dan is een bedkap niet nodig.