Zelfstandig wonen, met een vangnet

In Bodegraven is de eerste paal geslagen voor Het Ouden Huis. Ouderen kunnen hier ‘betaalbaar en zelfstandig wonen met zorg en aandacht binnen handbereik’.

Mozaïek Wonen is eigenaar verhuurder van dit complex, dat 23 zelfstandige sociale twee- en driekamer huurappartementen omvat met een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. De woningen zijn voor mensen met verpleeghuiszorg, thuiszorg en zonder zorg én drie studenten. Ook is er straks een inwonende zorgverlener die ook als aanspreekpunt fungeert en de 24 uurszorg – die varieert van thuiszorg tot aan terminale zorg – coördineert. “Zo woont er een mix van ouderen.”

Verhuizen niet meer nodig

In Het Ouden Huis kunnen mensen volgens  Mozaïek Wonen zelfstandig wonen, met een vangnet. “Hulp of gezelschap zijn dankzij de zorgdragers die er wonen altijd dichtbij. Wordt de behoefte aan zorg groter, dan is verhuizen niet meer nodig.” Het Ouden Huis is een concept, bedacht door Karel van Berk en Leonard Smit. Ervaringen met hun eigen (schoon)ouders gaven de doorslag om het anders te doen: Het Ouden Huis is er voor mensen met en zonder zorgvraag; echtparen hoeven niet meer uit elkaar; zij kunnen blijven wonen in de eigen woonplaats; als het nodig is, is er verpleeghuiszorg tot het laatst; en het is betaalbaar.