‘Woningmarkt om te huilen’

Een geschikte koop- of huurwoning vinden is voor veel ouderen een probleem, waardoor ze blijven zitten in hun te grote woning.

Dat geven veel deelnemers aan het lezersonderzoek van o.a. Noordhollands Dagblad en Regiopeil aan. Driekwart van de respondenten heeft kinderen. Daarvan heeft twee derde inmiddels uitwonende kinderen. Dat betekent dat een groot aantal van hen nu of op termijn in een te groot huis woont, dat juist prima te gebruiken is voor een gezin met kinderen.

Appartement peperduur

Een probleem is echter dat er dan wel geschikte woningen moeten zijn, merken deelnemers aan de enquête op. Wanneer de overgang naar een kleiner huurhuis ook nog eens betekent dat een hogere huur moet worden betaald, is de animo niet groot. Of probeer maar eens een appartement te kopen: peperduur. Logisch dat veel senioren blijven zitten waar ze zitten. Desnoods iemand voor de tuin inhuren en een traplift naar boven.

Vicieuze cirkel

“De woningmarkt is om te huilen. Ouderen kunnen niet verhuizen naar een kleinere woning, omdat ze dan veel duurder uit zijn. Dus blijven ze zitten, waardoor er geen ruimte is voor jongere mensen. Dus moeten jongeren noodgedwongen veel langer thuis blijven wonen. Het is vicieuze cirkel”, merkt iemand op.