Wie helpt wie bij brand in zorgwoning?

Stel. Je raakt op leeftijd en lichamelijk gaat het allemaal niet zo makkelijk als vroeger. Plots breekt er brand uit in jouw rijtje aanleunwoningen. Wat dan? Wie doet wat, wie helpt wie met evacueren?

In Terneuzen maakt raadslid Marijke Hemelsoet van TOP/Gemeentebelangen zich er volgens BN De Stem grote zorgen over. “We worden met zijn allen ouder en blijven langer thuis, maar stel dat je achter een rollator loopt of in een rolstoel zit. Dan is het erg moeilijk vluchten”, zegt ze.

Ze klopt met raadsvragen aan bij burgemeester Erik van Merrienboer, omdat hij voorzitter is van de Veiligheidsregio Zeeland. Woningcorporaties hebben hun brandveiligheidsbeleid volgens Hemelsoet doorgaans prima geregeld, vertelt ze in BN De Stem. “Het gaat mij er vooral om wie er zorg voor draagt dat mensen met een beperking helpen met vluchten vanuit hun aanleunwoning of seniorencomplex.”

Wie bepaalt

Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving 2024 stelt hoge eisen aan de brandveiligheid van een gebouw, maar schrijft volgens Hemelsoet niet voor hoe hulpverlening moet worden geregeld voor seniorenwoningen, zorg thuis en zorgcomplexen. “Het is aan de huurder, eigenaar of exploitant van een zorgwoning/complex om er voor te zorgen dat er daadwerkelijk sprake is van een brandveilige situatie. Daarbij stel ik de vraag ‘Wie bepaalt wanneer er sprake is van een zorg- of woonfunctie van aanleunwoningen of een seniorencomplex?”’

Oefeningen

Hemelsoet vraagt het college van burgemeester en wethouders in Terneuzen te onderzoek of alle vluchtwegen nog voldoen aan de eisen, aldus BN De Stem. “En moeten de zorgaanbieders en verhuurders de veiligheidsrisico’s inschatten op basis van de woon- en zorgsituatie?” Ze stelt ook voor dat er bij seniorencomplexen periodiek fysieke ontruimingsoefeningen worden gedaan, zoals dat bijvoorbeeld ook regelmatig bij kantoren gebeurt.