Van stenen naar saldo

Energieprijzen die door het dak heen schoten, gevolgd door algehele inflatie terwijl de AOW en pensioenen daarop achterbleven: het is er niet makkelijker op geworden de laatste drie jaar voor ouderen. Volgens het Noordhollands Dagblad heeft Niels Eriks uit Schagen van ‘Van stenen naar saldo’ daarvoor een oplossing en die schuilt in de overwaarde van woningen.

Eriks: “Uiteraard begrijp ik dat mensen niet weten van het bestaan van oplossingen en dingen zeggen als: ‘Ik kan drie keer niets met die overwaarde’. Of: ‘Overwaarde bestaat alleen op papier’. Maar dat zou moeten zijn: ‘Wat mooi dat ik wat kan nalaten aan mijn kinderen, maar ook zelf nog kan genieten van een deel van de overwaarde op mijn woning’.”

‘Van stenen naar saldo’, heet het initiatief dat de financieel adviseur uit Schagen hiervoor vorig jaar van de grond heeft gebracht. De werkwijze is volgens het Noordhollands Dagblad eenvoudig: het bureau berekent hoeveel de hypotheeklasten bedragen, hoeveel een woning waard is en hoe dit tot elkaar in verhouding staat.

Bij meeste banken onmogelijk

Hoewel de doelgroep gigantisch is, net als de overwaarde die zij vertegenwoordigen, is het bij driekwart van de banken en hypotheekverstrekkers onmogelijk iets met ‘in stenen zittend vermogen’ te doen. Partijen die hier wel aan meewerken zijn de ABN-AMRO, Sociohypotheek en Onderlinge ’s Gravenhage. Eriks: Bij ‘Van stenen naar saldo’ kijken we hoeveel ze hieraan hebben en wat het gaat kosten. Is het interessant, dan brengen we ze met zulke partijen in contact.”

Veilige limieten

Uitgegaan wordt van veilige limieten, aldus Eriks in het Noordhollands Dagblad. “Je krijgt bij aanvang meestal niet meer dan veertig procent van de woningwaarde uitbetaald, periodiek of in eens, en we nemen geen opdrachten aan van mensen beneden de 62 jaar. “

Gelukkig oud worden

“Veel mensen van mijn leeftijd (49)”, zegt de financieel adviseur, “hebben ouders in deze leeftijdscategorie en zien liever dat ze gelukkig oud worden dan dat ze op een houtje zitten te bijten en alles overdragen aan ons.”