‘Samen zelfstandig’ in moderne hofjes

Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Zilveren Kruis slaan de handen ineen om meer woningen te realiseren voor alleenstaande senioren, zodat zij langer gelukkig en gezond zelfstandig thuis kunnen wonen.

Beide onderdelen van Achmea werken hiervoor samen met architectenbureau Juli Ontwerp. Ook Vereniging Achmea, de vertegenwoordiger van alle klanten van de Achmea-merken, steunt het initiatief.

Corporaties en beleggers

Doel van de gezamenlijke aanpak is om gemeenten te overtuigen meer ruimte te creëren voor gemeenschappelijke woonvormen waarmee senioren langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Zowel woningcorporaties als institutionele beleggers kunnen in deze woningen investeren.

Oplossing bieden

“Nederland vergrijst en ouderen wonen steeds langer thuis”, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoed van Syntrus Achmea. “Dat gaat goed tot het moment dat er meer zorg nodig is. Dan blijkt het huis minder geschikt en zorg thuis niet altijd goed mogelijk. Voor een minderheid is een verpleeghuis een optie, maar de meeste ouderen zijn daar dan nog niet aan toe. Voor deze groep willen we een oplossing vinden.”

Druk op mantelzorg verlichten

Een nieuwe woonvorm voor ouderen moet daarnaast een antwoord bieden op de steeds hogere druk op mantelzorgers en de groeiende vraag naar zorg. “Er is een tijd geweest waarin ouderen samen zelfstandig woonden, bijvoorbeeld in een hofje”, zegt Jeroen Kemperman, senior manager Strategie & Business Development bij Zilveren Kruis. “Het zou mooi zijn als we 21ste-eeuwse hofjes kunnen realiseren, die aansluiten bij de huidige wensen van onze ouderen.”