Oudere generaties stapje opzij
Weerman Gerrit Hiemstra zwaait af bij de NOS en gaat zich inzetten voor het wereldwijde probleem van de klimaatverandering. ‘De politiek moet veel meer harde keuzes maken,’ vertelt hij in het weekendmagazine van het AD.
Op zijn 62ste, na 24 jaar het gezicht te zijn geweest van het weerbericht, begint hij een bedrijf in ‘biobased’ bouwen, Oarshûs, Fries voor ander huis. Samen met de architect van zijn villa in het Friese Balk en de energieman die adviezen gaf. En dan bij voorkeur in het goedkoopste woningbouwsegment.
Hiemstra vindt dat de jongere generatie veel meer invloed zou moeten hebben op belangrijke beslissingen. “Dat heb ik eerder gezegd en veel mensen hebben dat uitgelegd als: Hiemstra wil oudere generaties het stemrecht ontnemen. Populisten pikten dat op die manier op. Zo werkt het vaak, je woorden worden verdraaid zodat ze een stok hebben om de hond te slaan.”
Kinderen, wat moet ik stemmen
Maar wat hij bedoelt, zegt Hiemstra in het magazine van het AD, is: jonge mensen zitten vaak niet op posities waar ze aan de knoppen kunnen draaien. “Oudere generaties zouden een stapje opzij moeten zetten en aan jongeren moeten vragen: zeggen jullie het maar!” Tijdens de komende verkiezingen gaat Hiemstra zijn kinderen (29 en 27 jaar) daarom vragen wat hij moet stemmen. Zij krijgen mijn stemkaart, mijn stem, letterlijk. En ze mogen ermee doen wat ze willen – een paar uitzonderingen daargelaten, haha.”
Positieve voorbeelden
De jonge generatie moet positieve voorbeelden krijgen, zegt Hiemstra in AD’s magazine, en de samenleving moet richting krijgen. “En niet de richting van: doe maar lekker waar je zin in hebt. Maar van: jongens, we hebben een groot probleem en daar moeten we wat aan doen. En hier heb je richtlijnen die verstandig zijn. Niet populair, maar wel verstandig. De oplossingen zijn er.”