Minder zorg bij collectief wonen
“De ouderen moeten uit hun eengezinswoningen en collectief zo gaan wonen. Zij hebben dan zo weinig mogelijk zorg nodig en dat is echt zo.” Dat schrijft Jacques Stoop uit Krommenie, rond 1990 als projectleider betrokken bij appartementencomplex Beemsterborgh (62 woningen) in Hoofddorp, in het Noordhollands Dagblad.
“Het gebouw was en is nu 33 jaar na dato nog steeds een groot succes en mensen staan in de rij om daarin te komen. Ze helpen elkaar in het gebouw, maar houden ook wel hun privacy en zijn gelukkig in de gemeenschappelijkheid.”
Realiseren blijft moeizaam
Hoeveel voordelen een collectieve woonvorm ook mag bieden, de realisatie verloopt al jaren moeizaam omdat onder andere de bouwkosten hoger zijn, schrijft Stoop in het Noordhollands Dagblad. “Zo’n complex moet meerdere woningen hebben met ook een gemeenschappelijke ruimte et cetera. Deze meerkosten weerhouden projectontwikkelaars en investeerders van instappen en er komt geen extra geld van het Rijk uit andere potjes.”
Nu eens echt inspannen
“Dit is feitelijk onbegrijpelijk omdat er hiermee lagere zorgkosten zijn en het Rijk en verzekeraars zijn veel minder geld kwijt zijn aan allerlei voorzieningen.” Steeds meer partijen (woningbouwers, zorgverzekeraars, banken, gemeenten, onderwijs, onderzoek, ouderenorganisaties) moeten zich volgens Stoop nu eens echt inspannen en naar het Rijk rennen voor meer mogelijkheden.