Langer zelfstandig met Duo-wonen
‘Wonen kan anders, met gebruikmaking van de bestaande woningvoorraad. Kijk naar Duo-wonen.”
Met Duo-wonen kunnen senioren langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat zegt Amanda Schiltmans-Molter, die sinds 2016 bezig is om deze woonvorm bekend te maken bij jong en oud.
Jongvolwassene voor hulptaken
“Doordat de grondgebonden koop- of huurwoning bouwkundig wordt gesplitst, ontstaan er twee onafhankelijke woningen die beiden beschikken over een zelfstandige keuken, douche/wc en woon- en slaapkamer. Beneden woont de senior, met alles gelijkvloers, en boven ontstaat een woonunit waarin een jongvolwassene woont die hulptaken doet voor de senior. Je kunt dus blijven wonen in je vertrouwde omgeving en alle goede herinneringen aan deze plek koesteren!”
Woningverdubbeling
“Beleidsmedewerkers bij gemeenten en woningcorporaties worstelen met senioren die niet willen verhuizen, maar met ons concept is dit ook niet nodig”, zegt Schiltmans. “Wij maken van één woning twéé woningen, we doen aan woningverdubbeling. Omdat we gebruik maken van bestaande bouw en de ongebruikte zolders en slaapkamers een zinnige herbestemming geven, kun je veel sneller betaalbare woonruimte realiseren. Ook heb je met een verbouwing niets te maken met CO-2 uitstoot. Een effectieve en efficiënte manier om snel tot nieuwe woonruimte te komen.”
Geen fiscale gevolgen
Bij Duo-wonen gaat het om splitsing van huur- of koopwoningen in twee zelfstandige woningen. “Beide bewoners hebben een eigen voordeur, er is dus geen sprake van hospita, verhuur of woningdelen. Je wordt ook niet als voordeurdelers gezien, dus het heeft geen fiscale gevolgen voor de bewoners. Indien gewenst, kunnen de bewoners ook huurtoeslag ontvangen. Senioren met een afbetaalde woning, hebben tevens een extra voordeel, want de sociale huur die wordt betaald voor de bovenverdieping, is voor de woningeigenaar.”
Vergoeding of huurkorting
Op de begane grond wonen ouderen en in het verhuurde gesplitste deel, vaak boven, wonen jongvolwassenen die hulptaken verrichten voor de senioren. De jongvolwassene ontvangt een vergoeding of huurkorting voor de uitgevoerde hulptaken. Schiltmans: “Je kunt hier denken aan praatje tegen de eenzaamheid, samen de tuin doen, boodschappen halen of hulp bij de computer. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen en krijgen jongeren betaalbare woonruimte en worden woongebieden ‘duurzaam in mensen’. Daarnaast worden mantelzorgers en professionele zorg ontzorgd.”
Eerste Duo-wonen in Mill
In Mill (Noord-Brabant) is de eerste Duo-wonen woning sinds april een feit. Schiltmans: “We kwamen in contact met een echtpaar van begin zestig dat extra ondersteuning nodig had. Door gezondheidsklachten is mevrouw meer gebonden aan huis. Meneer kan verlichting gebruiken bij de mantelzorg. Meerdere dagen in de week is er zorg voor haar, maar wel altijd onder kantoortijd. Door Duo-wonen toe te passen, ontstaat er in de avonduren en weekenden ondersteuning zodat de echtgenoot ontlast kan worden en ook tijd heeft om zijn eigen dingen te doen. Het echtpaar heeft een separate woning van 100 m2 aan het huis gebouwd, waar nu het jonge stel woont. Onderling stemmen ze de hulptaken en behoefte af.”
Match tussen jong en oud
“Ons team heeft de match gemaakt tussen jong en oud en zal ook de komende twee jaar het traject op afstand volgen en begeleiden indien gewenst. Wij evalueren twee keer per jaar de voortgang en waar nodig worden er nieuwe afspraken gemaakt. Wij verwachten medio dit jaar de tweede Duo-wonen locatie te kunnen opleveren in Brabant. Hier woont een heer alleen, die alles beneden gelijkvloers maakt. Boven ontstaat een woonunit van circa 60 m2 in de particuliere woning waar een jongvolwassene komt te wonen. Ook zijn wij in gesprek met woningbouworganisaties o.a. in Noord-Holland.”
Vorm van inbreiding
Er zijn nogal wat nieuwe woonvormen voor senioren. Vaak gaat het om geclusterd wonen met leeftijdsgenoten of CPO bouw met gelijkgestemden. Er is dan vrijwel altijd sprake van nieuwbouw. Schiltmans: “Bij Duo-wonen maak je gebruik van de huidige woningvoorraad, dus geen opoffering van groen en ruimte. Het is een vorm van inbreiding, maar dan zonder de natuur te belasten. Daarnaast is er natuurlijk nog een zeer belangrijk punt waar Duo-wonen een oplossing voor biedt: eenzaamheid wordt voorkomen.”
Duo-wonen in beeld
Mocht je meer willen weten waarom senioren en jongvolwassenen willen Duo-wonen, bekijk dan de video van senior Leo (74) via https://youtu.be/YEiX2MZ-YPM en jongvolwassene Alrik (25)via https://youtu.be/HPF6bhzqMRQ en raadpleeg www.st-soj.nl