Kwartiermaker verbindt ouderen met de wijk

Om aan de groeiende behoefte aan geschikte huisvesting voor ouderen in de gemeente Edam-Volendam te voldoen realiseerden de woningcorporaties De Vooruitgang en Wooncompagnie 102 appartementen in nieuwbouwwijk De Broeckgouw in Volendam.

De Zorgcirkel levert straks zorg aan wie dat nodig heeft. “Het blijft echter niet alleen bij wonen en zorg. De nieuwe wijkontmoetingsruimte binnen een van panden moet het kloppend hart worden van De Broeckgouw. Dé plek waar jong en oud elkaar ontmoet.”

Sociale cirkel

De wijkontmoetingsruimte moet een plek worden waar bewoners elkaar, maar ook anderen uit de wijk kunnen ontmoeten voor koffie, lunch en gezellige activiteiten. Vanuit de behoefte om het wijkontmoetingscentrum het kloppend hart te laten worden van de Friese Vlaak is een kwartiermaker aangesteld. Het stimuleren en faciliteren van de sociale interactie tussen bewoners, buurtbewoners, vrijwilligers, familie en vrienden is de kerntaak van de kwartiermaker. De bewoners het gevoel geven dat zij in een sociale omgeving wonen, met een sociale cirkel waar je bij hoort en die het leven een stuk prettiger maakt.

Sociale kaart

De komende maanden gaat de kwartiermaker al met veel partners in gesprek, waaronder WonenPlus, de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening, het wijksteunpunt en het Centrum Begeleid Werken. Naast WonenPlus zijn organisaties met vrijwilligers van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij dit initiatief en zich te melden. In de tussentijd start de kwartiermaker met het verkennen van de sociale kaart en brengt via de juiste routes verbindingen tot stand.