’Kleinschalige zorglocatie de toekomst’

De Stichting Kleinschalig Wonen Westwoud is met een woningbouwvereniging en de gemeente Drechterland in gesprek over een tweede locatie voor tien of elf bewoners.

De stichting huurt sinds 2014 de voormalige katholieke pastorie. In het opgeknapte pand wonen tien ouderen die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Het zijn ouderen met dementie, maar ook ouderen met lichamelijke ongemakken. Twintig medewerkers, die samen 10,8 volledige banen vormen, en dertig vrijwilligers leveren de zorg.

“De bewoners komen overal vandaan”, vertelt de bestuurder in het Noordhollands Dagblad. “We hebben een bewoonster uit Limburg die hier dicht bij haar zoon woont. Andere bewoners komen uit Amsterdam, Hoogkarspel en Grootebroek. Iedereen is welkom; De Pastorie is niet alleen voor rijke ouderen bedoeld. Daarvoor hebben wij een contract met het Zorgkantoor.”

De vraag naar deze kleinschalige individuele 24-uurszorg is volgens de stichting heel groot. “Het werkt goed vanwege de korte lijnen, en doordat het geld direct naar de zorg gaat. Wij hebben als kleine stichting nauwelijks overhead. Maar ook grotere zorginstellingen hebben steeds vaker kleinere zorglocaties. Dat heeft echt de toekomst. Het is onze filosofie dat de medewerkers iedere bewoner persoonlijk moet kennen.”