Hoe beleggen in zorgvastgoed te versnellen

Ondanks een potentieel budget van honderden miljoenen euro’s slaagt Syntrus Achmea er niet in om beleggingen in zorgvastgoed voor ouderen te versnellen.

 

Hoewel de vraag naar meer woonzorgvormen voor ouderen explodeert en beleggers tegenwoordig in vergelijking met een jaar of tien geleden bereid zijn om steeds hogere prijzen te betalen, wordt het desondanks moeilijker om goede vastgoedobjecten in de ouderenzorg aan te kopen of te laten ontwikkelen. Dat schrijft Zorgvisie.

 

Korte termijn prevaleert

Bij Syntrus Achmea zien ze daarvoor meerdere oorzaken. Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid h om juist voor de sterk toenemende, kwetsbare ouderengroep woonzorgoplossingen te bieden. ‘maar vaak prevaleert de grondopbrengst op kortere termijn.’  Een vergelijkbare ironie doet zich voor als ouderenzorginstellingen een deel van hun vastgoed moeten saneren en een maximale opbrengst moet realiseren. Het gevolg is dan vaak dat het vastgoed aan de zorg wordt onttrokken en een andere bestemming krijgt.

 

Veel seinen op groen

Er staan veel seinen op groen, constateert Zorgvisie: Er is genoeg geld, veel belangstelling, hoge maatschappelijke betekenis en weinig risico op leegstand. De rendementen op lange termijn zijn passend. Het fonds en zijn klanten zijn betrokken bij de sector. En toch lukt het niet om voldoende vastgoed te bouwen of te (her)ontwikkelen om de enorme vergrijzingsgolf die eraan komt, zelfs maar gedeeltelijk op te kunnen vangen. ‘Plannen hebben we genoeg, maar wie belt ons met goede locaties?’, verzuchten ze bij Syntrus Achmea.