Hypotheek met levenslange rente

Ouderen die hun overwaarde willen overnemen, kunnen vanaf november een aflossingsvrije hypotheek afsluiten met levenslang dezelfde rente. Zo blijven de maandlasten altijd hetzelfde.

“De levenslange rente is nieuw”, zegt van De Hypotheekshop in de Telegraaf. “Verder is de nieuwe hypotheekvorm van a.s.r. niet heel veel anders dan andere hypotheken voor AOW’ers, waarbij naar werkelijke maandlasten wordt gekeken.”

Aflossingsvrije hypotheek

AOW’ers kunnen bij a.s.r. straks een aflossingsvrije hypotheek nemen voor maximaal 50% van hun woningwaarde. Zij betalen dan alleen de rente. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt gekeken naar de werkelijke lasten. Ook 66-plussers met alleen AOW of een klein pensioentje komen daardoor in aanmerking. Verzekeraar a.s.r. is niet de enige die een speciale hypotheek voor AOW’ers in de markt zet. De laatste jaren zijn er steeds meer aanbieders. Zo heeft ook ABN Amro een overwaardehypotheek.

Behoorlijk wat overwaarde

“Een heel goed initiatief”, zegt hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep in de Telegraaf. “Wat je ziet is dat gepensioneerden over het algemeen behoorlijk wat overwaarde in de woning hebben zitten, terwijl het qua hypotheekregels soms best wel lastig is om een passende hypotheek te krijgen.”