Huis delen met je zus

‘U woont als AOW’er alleen in een koopwoning en heeft geen kinderen. U overweegt om het huis te gaan delen met uw zus, zodat zij uw erfgenaam kan worden. Uw vraag is wat hiervan de consequenties zijn.’ Daarover gaat het vandaag in de Volkskrant-rubriek geldvfaag.

Als een alleenstaande overlijdt zonder kinderen of erkende partner, gaat de erfenis naar de ouders, broers en zussen, legt Reinout van der Heijden (hoofdredacteur Geldgids) uit in de Volkskrant. Ouders krijgen ieder altijd minimaal een kwart van de erfenis. Zij betalen 30 tot 40 procent aan erfbelasting. Voor kinderen en partners is dat 10 tot 20 procent.

Zus als partner

“U kunt uw zus in huis halen. Als u beiden vijf jaar lang staat ingeschreven op hetzelfde adres, wordt u partners voor de erfbelasting. Uw zuster krijgt dan een vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 800 duizend euro. Met een notarieel samenlevingscontract gaat het sneller. Uw zus is dan al na zes maanden uw partner. Deze regels gelden voor iedereen met wie u samenwoont, behalve voor familie in de rechte lijn. Met (groot)ouders of (klein)kinderen kunt u geen partner worden.”

Eerst logeren

Probeer eerst eens een langdurige logeerpartij, adviseert Van der Heijden in de Volkskrant, om te kijken hoe dat uitpakt. “Dan leert u de gewoonten van uw toekomstige huisgenoot beter kennen. En spreek af dat de ander na het logeren minstens een of twee maanden weer op zichzelf gaat wonen. Tijdens de proefperiode houdt die zijn of haar woonruimte dus gewoon aan.”