Hofje als huis van de toekomst

Het huis van de toekomst is misschien wel een middeleeuws hofje. Met kleine woningen rond een gezamenlijke tuin en met een gemeenschappelijke wasruimte, keuken en misschien woonkamer.

“Waar je de buren goed kent en het opvalt als bij een huis de gordijnen op een dag niet opengaan”, zegt rijksbouwmeester Floris Alkemade in NRC. Zo kunnen alleenstaande mensen – oud en jong – een deel van hun tijd met anderen samenleven.

Andere  bouwcultuur scheppen

Het aantal ouderen en alleenwonenden zal de komende decennia sterk toe nemen, zo bleek afgelopen week uit scenario’s van de statistici van het CBS en de demografen van het NIDI. “Een andere bouwcultuur scheppen”, is het antwoord van Alkemade. Oftewel: tegelijkertijd de opwarming van de aarde tegengaan, de biodiversiteit herstellen en wijken zo renoveren dat ze de gemeenschapszin versterken en kwetsbare mensen – zoals eenzame mensen – beter beschermen.

Zoals tv-serie Friends

“Een op de tien volwassenen voelt zich nu al erg eenzaam”, zegt Alkemade. In de grote steden woont bijna de helft van de mensen alleen. “Als dat er straks nog meer worden, neemt de kans op eenzaamheid toe. Die kans is kleiner in woningen waarin je een aantal zaken met anderen deelt, zoals in de tv-serie Friends.”