Hoera, een Knarrenhof
Onder deze kop meldt de Leeuwarder Courant dat donderdag een spannende dag wordt voor vergrijzend Leeuwarden. In de Kurioskerk onthult Peter Prak ’s avonds waar de eerste Knarrenhof komt. De kans om een van de veertig woninkjes te bemachtigen, is echter klein .
Wie een goede kans wil maken, had zich om te beginnen al veel eerder moeten inschrijven. Dat hebben 250 mensen gedaan. De regel bij Prak is: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Mazzeltje volgens de Leeuwarder Courant: de lijst is behoorlijk vervuild, vrij veel mensen zijn al verhuisd of reeds overleden.
Slikken wordt het voor kandidaten die menen als Liwwadder een streepje voor te hebben. Helaas voor hen: gegadigden van buiten hebben gelijke kansen. Gemiddeld komt 5 tot 10 procent van de hofwoninkjes bij deze groep terecht. In het populaire Zutphen was onlangs zelfs meer dan 50 procent import.
Kettingbeding
Voorts hebben grijsaards concurrentie van jongeren. De Knarrenhof verwelkomt bewoners vanaf 45 jaar. De gemiddelde leeftijd is er 65. Wie toch bij de eerste veertig weet te komen, is nog steeds niet binnen. Soms steken kinderen een stokje voor de verhuizing. Uit hebzucht verhinderen zij dat hun ouders een kettingbeding ondertekenen waarin staat dat bij verkoop een deel van de overwaarde teruggaat naar de Stichting Knarrenhof. Dat gaat ten koste van de erfenis. De stichting investeert het in nieuwe Knarrenhofjes, die zo betaalbaar blijven.
Aardige mensen
Tot slot kan het karakter van de kandidaat een obstakel zijn. Een praatjesmaker met een plaat voor de kop komt bij Prak niet verder. Hij zoekt aardige mensen. Laat deze eerste Leeuwarder Knarrenhof een opsteker zijn,schrijft de Leeuwarder Courant. Het kan dus wel: een gezellige, betaalbare woonvorm organiseren die juridisch houdbaar is. Zonder dat laatste was het Prak niet gelukt om goedkope gemeentegrond te verwerven, de basis van betaalbaar wonen. Visie, juridische creativiteit, politieke handigheid en bestuurlijke uitvoeringskracht leiden hier tot een mooi resultaat, aldus de krant: Dit smaakt naar meer.