Groningse wisselwoning moet prettiger

Senioren in de Groningse aardbevingsregio moeten prettiger kunnen wonen in een tijdelijke wisselwoning in afwachting van de versterking of vervanging van hun eigen huis. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief volgens Dagblad van het Noorden in een update aan de Tweede Kamer over de versterkingsoperatie in Groningen. Daarin meldt hij onder meer dat de regels voor de tijdelijke huisvesting van ouderen zijn verbeterd.

Tot dusver krijgen senioren die moeten verhuizen omdat hun woning wordt versterkt of gesloopt en vervangen door aardbevingsbestendige nieuwbouw, de keus uit twee tot drie alternatieven. Dat levert echter niet altijd een woning naar wens op, erkent de staatssecretaris. Soms moeten ouderen verder verkassen dan ze zouden willen, doordat bij hun eigen woonplaats geen wisselwoningen zijn of al verzegd zijn.

Extra stress

Dat zorgt voor veel extra stress bij kwetsbare ouderen voor wie het hele versterkingsproces toch al een ingrijpende operatie is, aldus Dagblad van het Noorden. Ook in de Tweede Kamer bestaat daar zorg over. In een Kamerdebat in maart zegde Vijlbrief daarom verbeteringen toe.

Sociale netwerk

De staatssecretaris komt nu met een aantal maatregelen om het aangenamer te maken voor senioren voor wie nabij hun eigen woonplaats en sociale netwerk geen passende wisselwoning beschikbaar is. De bewonersbegeleiders die aan deze ouderen gekoppeld zijn vanuit de Nationaal Coördinator Groningen, krijgen meer mogelijkheden om maatwerk te leveren.

Taxi

Zo kunnen zij volgens Dagblad van het Noorden desgewenst een grotere wisselwoning regelen, met bijvoorbeeld logeerruimte voor (klein)kinderen. Of met een grotere badkamer met ruimte voor een rolstoel of om te zitten onder de douche. Verder maken ouderen aanspraak op een taxi naar vrienden, familie of winkels in het vertrouwde dorp.