Friends Wonen ook voor senioren

‘Share the fun, split the rent’, zo luidt de slogan van de vernieuwende woonvorm Friends Wonen, mede geïntroduceerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM.

Hierbij wonen meerdere mensen, vaak twee of drie, als ‘friends’ samen in één appartement. Peter Heuvelink, directeur van AM Noordwest, vertelt erover op Platform 31.

70 tot 75 m2

De Friends-appartementen zijn gemiddeld zo’n 70 tot 75 m2 groot en in de regel bedoeld voor twee personen, zoals vrienden of familie zoals broers en zussen. “Een vereiste is dat iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft. Vaak zijn de overige ruimten zoals keuken en soms de badkamer gemeenschappelijk, maar dit is ook afhankelijk van de wensen van de gemeente en belegger.”

Grote tuin

Niet alleen in het appartement zelf zijn bepaalde ruimtes gemeenschappelijk, maar ook in het complex. Heuvelink: “Vrijwel alle complexen bestaan uit een mix van Friends-appartementen en reguliere appartementen – zowel koop als huur. Wij vinden mogelijkheden voor ontmoeting erg belangrijk en zetten daarom stevig in op een gemeenschappelijke woonkamer en of grote tuin.”

Stadsveteranen

Hoewel Friends Wonen in eerste instantie is ontwikkeld voor starters, blijken in de praktijk steeds meer senioren te kiezen voor Friends-appartementen. “Friends Wonen blijkt zeer geschikt voor (alleenstaande) senioren. Sterker nog, hiervoor werken we momenteel aan het concept Stadsveteranen: een woonvorm voor senioren gebaseerd op het Friends-concept. Hierbij willen wij jongeren en ouderen in één complex laten wonen, waardoor levendigheid en dynamiek ontstaat.”