Ebbingehof als moderne blauwdruk

‘Dat is geen ‘seniorenhofje’, dat is een gated community voor zeer bovenmodale mensen’, schreef een lezer van de Volkskrant in een ingezonden brief naar aanleiding van een reportage van deze krant uit Groningen, waar senioren hun eigen woonhof (Ebbingehof) bouwden. Volkskrant-lezers reageren.

Een bewoner van Ebbingehof schrijft: “Mede dankzij de investeringen van de bovenmodale groep heeft de Ebbingehof in Groningen de vorm kunnen krijgen die ze nu heeft; een bruisende gemeenschap met een grote verscheidenheid aan mensen; hoogopgeleid/ praktisch opgeleid, homo/hetero, man/vrouw, vermogend en minder vermogend. Met elkaar geven wij vorm aan samen leven en je verbinden met de mensen om je heen. Elkaars krachten (én vermogen) gebruiken om samen een gemeenschap te vormen.”

Help droom realiseren

Een andere lezer uit Groningen meldt dat de bewoners van Ebbingehof een aardige doorsnee zijn van de Nederlandse stadsbevolking. Een lezer uit Delft merkt op dat bewonersinitiatieven zoals de Ebbingehof beslist een goede oplossing zijn, maar dat dit helaas niet geldt voor alle Nederlandse senioren. Senioren met minder geld en tijd zijn daarom volgens hem veel meer gebaat bij zogenaamde Knarrenhoven. “Tip senioren om zich in te schrijven voor een Knarrenhof-woning. Of ga op bezoek bij een van de vele lokale initiatiefgroepen in eveneens tientallen gemeenten in Nederland. Help hen hun droom te realiseren.”

Geen blue zone

Een Volkskrant-lezer uit Tilburg noemt Ebbingehof een prachtig initiatief. “Niet omdat het een nieuwe blue zone is (de plekken waar mensen ouder worden dan gemiddeld, door een gezonde levensstijl en veel onderling contact), maar juist omdat het die romantisering doorbreekt.” Wat in Groningen gebeurt, is volgens deze lezer geen toeval of folklore. “Het is georganiseerd samenleven, met zeggenschap, structuur en sociale samenhang. Geen mythe, maar een moderne blauwdruk voor gezond ouder worden.”

Blij zijn met elk initiatief

Een hofje zoals Groningen is niet de enige remedie tegen het woningtekort, aldus een Volkskrant-lezer uit Heerhugowaard. “Maar zolang de overheid veel te weinig doet aan het stimuleren van woningen voor ouderen, de knarrenhofjes tegengewerkt worden, gemeentes liever hun grond verkopen aan projectontwikkelaars, die er alweer veel te grote huizen met kleine tuinen op bouwen of luxe appartementen zal het toch van anderen moeten komen. Laten we vooral blij zijn met elk initiatief op dit gebied, zolang de overheid bijna niks doet.”

Omgekat flatgebouw

Een Volkskrant-lezer die in drie plaatsen staat ingeschreven voor een Knarrenhof merkt op dat als er al ergens een hof werkelijkheid wordt, dat meer lijkt op een ‘gewoon’ flatgebouw, met wat meer aandacht voor samenwonen. “Maar niet erg stimulerend voor senioren bij wie een hofje lijkt op de oorspronkelijke hofjes die er de inspiratie voor zouden moeten zijn. : Het enige aantrekkelijke voorbeeld van seniorenhuisvesting dat ik recent voorbij heb zien komen is een opzet waarbij een geheel flatgedeelte omgekat wordt naar een ‘bejaardenhuis’ met een aantal van de bijpassende voorzieningen.”