Doorstroompremie werkt niet
Hoe kan de doorstroming op de woningmarkt in Den Haag worden verbeterd? Dat vroeg AD Haagsche Courant aan de lezers. Een doorstroompremie van 2700 euro is volgens veel lezers onvoldoende. Hieronder enkele reacties.
“Je moet mensen begeleiden en coachen bij doorstroming én de huur verlagen. Het kan niet zo zijn dat mensen aanzienlijk meer huur moeten betalen als ze kleiner gaan wonen. Het is belangrijk dat vrienden en vriendinnen de kans krijgen om samen te wonen met elk een eigen slaapkamer. En dat er geen problemen ontstaan als iemand verhuist, zodat er weer ruimte is voor een nieuwe bewoner.”
Gevalletje leeftijdsdiscriminatie
“Ik vind dit hele verhaal een gevalletje van leeftijdsdiscriminatie. Ouderen houden vaak vast aan sentiment, het huis waar de kinderen zijn geboren en grootgebracht, en hebben de behoefte niet om te verhuizen. Het “belonen” met een premie is leuk voor personen die goed op internet zijn, en dat zijn veel ouderen niet, waardoor het zijn doel voorbijschiet. Daarnaast is de woningnood niet veroorzaakt door de ouderen maar door verkeerd gemeentelijk beleid.”
Doorstroompremie lachertje
“Ouderen die van een sociale vierkamerwoning willen verkassen naar een tweekamerwoning komen in het gunstigste geval uit bij een seniorenflat. De huur valt dan inclusief servicekosten hoger uit dan voordien. De doorstroompremie was natuurlijk een lachertje. Een verhuizing kost al meer. Verlaag de huur van de nieuw te betrekken woning met het equivalent van de kamers die men inlevert. 100 euro per kamer?”
Appartement veel hogere huur
“De doorstroompremie werkt niet! Dat was toch wel te voorspellen, dat mensen voor een bedrag van 2700 euro echt niet naar een kleinere woning zullen vertrekken. De ouderen wonen vaak als eerste in de eengezinswoning, waarvan de huur goed is op te brengen. Bij verhuizing naar seniorenappartementen is de huursom vaak veel hoger.”