Buurtvoorrang niet meest cruciale factor
De gemeente Utrecht deed vorig jaar samen met corporatie Woonin een experiment waarbij 65-plussers voorrang kregen op een gelijkvloerse, ‘passende’ nieuwbouwwoning in hun eigen buurt. AD Utrechts Nieuwsblad bericht hierover. De actie leidde tot enkele extra verhuizingen. Bijkomend voordeel: ze lieten allemaal grotere (eengezins)woningen achter.
Woningcorporatie Woonin leverde begin 2022 twee nieuwbouwprojecten op die ‘uitermate geschikt’ zijn voor ouderen. Utrecht vond het experiment geslaagd als zes van de twaalf met buurtvoorrang aangeboden woningen in de beide complexen zouden zijn toegewezen via de voorrangsregel. Bij één project werd dit doel gehaald, bij het andere nét niet. Wethouder Dennis de Vries (wonen, PvdA) noemt het experiment desalniettemin ‘zinvol en van meerwaarde’.
Persoonlijke aandacht
De wethouder ziet in AD Utrechts Nieuwsblad de grootste meerwaarde in de persoonlijke aandacht en ondersteuning die ouderen kregen rondom het verhuisproces. “De extra maatregelen zorgden ervoor dat ouderen stapsgewijs zijn meegenomen in de weg naar een geschikte woning. Een verhuizing blijkt zowel fysiek als mentaal een zware belasting, zeker voor ouderen.” Naast de persoonlijke aandacht is ook de financiële tegemoetkoming (maximale huursprong van 50 euro) volgens De Vries belangrijk geweest.
Ook in bestaande bouw
Toch concludeert de wethouder in AD Utrechts Nieuwsblad dat buurtvoorrang ‘niet de meest cruciale factor’ is geweest: een groot deel van de ouderen heeft de woning uiteindelijk toch geweigerd. Volgens De Vries ziet Woonin dit vaker bij nieuwbouw. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens de corporatie dat mensen het lastig vinden om een beeld te krijgen van een nog niet gebouwde woning. Het zou volgens De Vries interessant zijn om buurtvoorrang in de bestaande bouw in te zetten, om te kijken of daar andere resultaten worden behaald.