Buitenveldert koploper ouderenvriendelijkheid

Hoge bankjes, een schone en veilige route naar het winkelcentrum: in Buitenveldert is het straatbeeld aangepast naar de wensen van oudere bewoners. Maar niet alle wijken in Amsterdam zijn zo ingericht op senioren.

Vooral in vergelijking met Zuidoost is het contrast groot. Dat constateert Caroline Rijkers, docent-onderzoeker bij de HvA-lectoraten Ergotherapie en Gezondheid en Omgeving. Met hulp van studenten Ergotherapie onderzocht Rijkers hoe ‘ouderenvriendelijk’ drie buurten zijn: de wijk Kortvoort (Bijlmer-Oost), de Indische Buurt (Amsterdam-Oost) en Buitenveldert.

Succes loopt sterk uiteen

Wat vooral opvalt, is dat het succes waarmee wijken zijn aangepast op ouderen sterk wisselt. Waar ouderen in Buitenveldert meepraten met de gemeente en tevreden zijn over de aanpassingen, heerst in Kortvoort vooral ontevredenheid.  Rijkers: “Hét grote verschil is dat de werkgroep Ouderenvriendelijk Buitenveldert zeer betrokken is. De gemeente kent hen goed en hoort zo direct wat er nodig is in de wijk. Voor Kortvoort lijken de keuzes gemaakt vanachter een bureau: hup, een speeltoestel; het sluit niet aan op de wensen van de bewoners. De gemeente heeft wel geprobeerd om hen te betrekken, maar de vraag is of de juiste groep is bereikt.”