Bereidheid tot verhuizen minimaal

Ouderen blijven massaal in hun eengezinswoning zitten, omdat het alternatief van een appartement te duur en vaak te klein is naar hun smaak. Daardoor komt de doorstroming op de woningmarkt niet op gang.

Minister Kajsa Ollongren stelde in antwoord op Kamervragen dat ouderen met eengezinswoningen naar appartementen zouden kunnen verhuizen, zodat hun huis vrijkomt voor een nieuwe generatie. Dat lijkt een simpele en doeltreffende oplossing, maar in de praktijk zal dit nauwelijks iets opleveren, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Slechts 2% van de ouderen is verhuisbereid, blijkt namelijk uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Huis met tuin

Het EIB heeft vastgesteld dat huishoudens boven de tachtig jaar wat vaker naar appartementen overstappen, maar niet daarvoor. “Het effect op de woningmarkt is klein. Huishoudens worden namelijk ook steeds vitaler ouder en de laatste overstap naar bijvoorbeeld een zorgappartement is vaak ook maar voor een paar jaar. Er is dus wel degelijk vraag naar eengezinswoningen in groene omgevingen”, zegt directeur Taco van Hoek van het EIB.

Hogere lasten

Twee derde van de 65-plussers woont in een huis met een tuin. “Er is een groep die wel zou willen verhuizen, maar bang is voor hogere lasten. Velen wonen in een afbetaalde woning. Door het nieuwe huis gaan de lasten vaak omhoog”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft in de Telegraaf. Ouderenbond Anbo herkent dit beeld: “Door een gebrek aan visie, te hoge grondprijzen, geen samenwerking tussen partijen en gebrek aan daadkracht blijft de bouw achter.”