Amsterdam mes in voorrangsregelingen

De wildgroei van voorrangsregelingen voor sociale huurwoningen moet worden gestopt om de toewijzing van woningen vlot te trekken, aldus Anne-Jo Visser van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in Het Parool.

Visser pleit ervoor ‘zo ongeveer’ opnieuw te beginnen. “Welke groepen zijn echt kwetsbaar en moeten we helpen? Zoals het nu is, valt voor veel groepen mensen niet meer te begrijpen.” Visser verwijst in Het Parool naar andere steden, waar wordt gewerkt met veeminder voorrangsgroepen. “Wij weten in Amsterdam erg veel groepen te bedenken. Hoe meer doelgroepen je toevoegt, hoe ingewikkelder het wordt de koek te verdelen.”

Heet hangijzer

De grote hoeveelheid voorrangsregels bij het toewijzen van sociale huurwoningen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heet hangijzer. Er zijn ongeveer twintig urgentiegroepen. “En dan hebben we ook nog verhuisregelingen, die gelden bijvoorbeeld voor mensen die doorstromen en een grote woning achterlaten. Als je dat allemaal meeneemt, wordt nog maar 1 procent van de geadverteerde woningen zonder doelgroepenlabel of verhuisregeling aangeboden.”