Weg met het woord babyboomer

Soms worden er woorden uit onze taal geschrapt, omdat ze beledigend (zouden) zijn, schrijft Ank Engel uit Amsterdam in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant.

“Mag het woord ‘babyboomer’ ook verdwijnen? Het is een vervelend etiket. Mensen worden over één kam geschoren, omdat ze toevallig kort na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren. Elkaar helpen? Dat gebeurt al lang. Op kleinkinderen passen bijvoorbeeld. Vrijwilligerswerk? Er zijn genoeg voorbeelden. En ‘babyboomers’ zijn ook consumenten die geld uitgeven.”

Samen oplossingen zoeken

Beoordeel mensen toch niet op het feit dat ze in een bepaalde tijd zijn geboren, is de oproep van Engel in de Volkskrant. “De volgende generaties worden waarschijnlijk nóg ouder en zullen ook zorg nodig hebben. Laten we dan samen naar oplossingen zoeken en niet op een verwijtende toon spreken over mensen die hun best hebben gedaan van Nederland een welvarend land te maken, waar we een leeftijd kunnen bereiken die hoger is dan ooit.”

Geen gift van volgende generatie

“Ons inkomen is geen gift van de volgende generatie”, aldus de briefschrijver. “We hebben er premies voor betaald en krijgen na het pensioen nog steeds belastingaanslagen. Participeren doen we al ons hele leven.”