Stemadvies? Vraag het uw kleinkind

Frans Vollenbroek (actief voor de Grootouders voor het Klimaat) was afgelopen weekend op een feestje waar veel grootouders waren en schrijft daarover in Trouw.

“Ik vroeg hen wat zij voor het klimaat gingen doen. “Ik heb 40 jaar gewerkt, het zit erop, ik laat het aan de jongere generatie over”, zei één grootouder. “Ik ben stoïcijn, ik maak me niet druk over dingen die ik toch niet kan veranderen”, zei een ander. “Ik pas graag op mijn kleinkinderen, maar voor hun toekomst moeten hun ouders zorgen”, zeiden anderen.”

Levensvreugde en zinvol bestaan

Grootouders in Nederland besteden veel tijd aan zorgen voor hun kleinkinderen én ze geven veel geld uit aan het maken van verre reizen, constateert Vollenbroek in Trouw. “ Dit lijkt een logische combinatie: beide activiteiten leveren levensvreugde en dragen bij aan een zinvol bestaan.”

Nóg een rol te vervullen

We kunnen ons volgens Vollenbroek afvragen of grootouders wellicht nóg een rol te vervullen hebben. “Ze zouden ook geld kunnen uitgeven aan het klimaatneutraal maken van hun huis of dat van hun kinderen en minder aan verre (vlieg)reizen. Ook minder vlees eten kan bijdragen aan een betere toekomst van de kleinkinderen.”

Samen komt u er vast wel uit

Last but not least, aldus Vollenbroek in Trouw: op 22 november kunnen grootouders op een partij stemmen die het belang van de kleinkinderen centraal stelt. “Overleg daarover eens met uw kleinkinderen. Samen komt u er vast wel uit.”