Positie van ouderen in onze samenleving

Het boek De Staatsinjectie van Tinie Kardol (hoogleraar vergrijzingsvraagstukken), geschreven in de vorm van een roman, biedt volgens uitgever Blauwburgwal een diepgaande en prikkelende analyse van de positie van ouderen in onze samenleving. “Tinie Kardol zet zich in dit werk in om essentiële kwesties rondom ouderenzorg, ethiek en maatschappelijke betrokkenheid op een toegankelijke maar kritische manier onder de aandacht te brengen.”

Het boek (vanaf vandaag in de boekwinkels) heeft als doel een discussie op gang te brengen over verschillende thema’s die ouderen direct raken. Kardol wil de lezer confronteren met de vaak onderbelichte werkelijkheid van ouderen die steeds meer als een kostenpost worden gezien in plaats van een waardevolle bevolkingsgroep. Zijn boodschap is dat ouderen in onze samenleving vaak een ‘rol-loze rol’ vervullen, waarbij ze weinig ruimte krijgen om hun kwaliteiten en ervaringen ten volle te benutten. Het boek roept op tot een herwaardering van de oudere generatie en daagt de lezer uit om voorbij het stereotype te kijken. Hieronder beschrijft de uitgever hoofdlijnen en thema’s uit het boek.

Beeldvorming en positie van ouderen

“Tinie Kardol wil duidelijk maken dat ouderen in de samenleving vaak als een financiële last worden gezien, en dat dit beeld ertoe leidt dat veel ouderen zelf ook gaan geloven dat ze een last zijn. Ze voelen zich schuldig over de zorg die ze ontvangen en hebben moeite om hun eigen stem te laten horen in een omgeving die vaak discriminerend aanvoelt.”

Wetsvoorstel ‘Voltooid Leven’

“Het boek bevat een kritische bespreking van het wetsvoorstel ‘Voltooid Leven’, dat zich richt op mensen van 75 jaar en ouder. Kardol noemt dit een arbitraire en niet onderbouwde leeftijdsgrens. Hij wijst erop dat er een risico bestaat dat het aanbod van euthanasie de vraag stimuleert, zeker gezien het feit dat bijna een op de drie 60-plussers aangeeft zich niet meer van betekenis te voelen voor de samenleving.”

Politieke en economische belangen

“Er wordt ingegaan op de rol van politieke en economische belangen bij de uitbreiding van de Euthanasiewet, zoals recentelijk is gebeurd in Vlaanderen. De auteur stelt dat dergelijke beslissingen soms meer worden ingegeven door economische overwegingen dan door menselijke waardigheid.”

Invloed van politieke opportuniteit

“Kardol legt uit hoe juridische beginselen bij belangrijke maatschappelijke problemen, zoals de verdeling van schaarse zorg of het op orde brengen van de overheidsfinanciën, het vaak moeten afleggen tegen politieke opportuniteit. Dit heeft invloed op de manier waarop ouderen worden behandeld en de keuzes die zij kunnen maken.”

Rol van de medische beroepsgroep

“Tinie Kardol beschrijft hoe de medische beroepsgroep soms wordt gereduceerd tot een speelbal van de politiek. Binnenkort zal er bijvoorbeeld een wetsvoorstel in de Kamer besproken worden over Voltooid Leven, waarbij de deskundigheid van artsen ondergeschikt wordt gemaakt aan die van niet-medisch opgeleide levenseindebegeleiders.”

Ethische vraagstukken

“Kardol werpt ook een kritische blik op de Wet op de orgaandonatie. Hij stelt dat de overheid een te grote verantwoordelijkheid op zich neemt wanneer er geen duidelijk document is van de overledene of hun nabestaanden over de wens tot orgaandonatie. Bovendien is de implementatie van de Privacywet rondom medische dossiers nog altijd een belangrijk leerpunt, vooral bij lokale overheden.”

Intergenerationele relaties

“Het boek behandelt ook de relaties tussen generaties. Terwijl veel ouderen veel tijd investeren in de zorg voor hun kleinkinderen, blijkt dat deze kleinkinderen op latere leeftijd, wanneer hun grootouders hulp nodig hebben, relatief weinig ondersteuning bieden. Deze thematiek komt impliciet naar voren in het verhaal van De Staatsinjectie.”

Prikkelen en nadenken

Tinie Kardol hoopt met De Staatsinjectie een breed publiek aan te spreken en hen te prikkelen tot nadenken en debat. Het boek is volgens de uitgever van groot belang voor iedereen die betrokken is bij ouderenzorg, van professionals en studenten in zorg- en juridische opleidingen tot ethici en beleidsmakers. Daarnaast is het een waardevolle bron van reflectie voor mensen die hun ouderen een warm hart toedragen. “Met dit boek nodigt Kardol de lezer uit om stil te staan bij onze collectieve houding tegenover ouderen en vraagt hij aandacht voor een betere benutting van de kwaliteiten en ervaringen van deze groeiende bevolkingsgroep.”