Met veel ouderen gaat het goed

Hoe ging het met zelfstandig wonende ouderen op het hoogtepunt van de coronacrisis? Met velen gingen het eigenlijk best goed, maar wel zijn er veel zorgen en angst waardoor de emotionele eenzaamheid is toegenomen.

Ook zijn sommige ouderen kwetsbaarder gebleken. Zo concludeert onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en het Trimbos instituut. Met veel ouderen blijkt het twee maanden na de invoering van de beperkende coronamaatregelen goed te gaan. Zo hadden weinig ouderen zelf ervaringen met COVID-19, was hun mentale gezond­heid goed, hielden zij zich aan de richtlijnen, en was bij velen het vertrouwen in de zorg, wetenschap, regering en samenleving toege­nomen.

Emotionele eenzaamheid

Heel veel ouderen deden bovendien iets tegen het sociaal isolement en eenzaamheid. Ze zochten vooral contact op 1,5 meter en via digitale media, en zochten afleiding rond het huis en verder weg door bijvoorbeeld te fietsen, te tuinieren, of TV te kijken. De mentale gezondheid van deze groep veranderde tussen november 2019 en mei 2020 nauwelijks. De onderzoekers constateren dat vooral emotionele eenzaamheid toenam.