En we leefden nog lang en gelukkig
Er zijn plekken op de wereld waar bovengemiddeld veel mensen in goede gezondheid 100 jaar of ouder worden. Wat is hun geheim en hoe creëren we hier ook zo’n gezond walhalla? Het AD schrijft over die Blauwe Zones.
“Ik ben al tweeënhalf jaar niet meer ziek geweest, niet één dag. Ik denk dat dat komt doordat we meer zijn gaan leven zoals de mensen in de Blue Zones”, zegt Jeroen Duijvestijn (56). Samen met zijn vrouw Natasja Hoekstra (53) raakte hij een aantal jaren geleden geïnspireerd door de Blauwe Zones: plekken op de wereld waar mensen bovengemiddeld en in goede gezondheid oud worden.
Nauwelijks ouder geworden
“Wij zijn allebei in onze jeugd op het Griekse eiland Ikaria geweest”, vertelt Hoekstra in het AD. “Er heerst daar een totaal andere sfeer, alsof de tijd heeft stilgestaan. Als je er na een paar dagen aan gewend raakt, wil je nooit meer weg. De rust, de vriendelijkheid van de mensen. Jaren later hebben we onze kinderen meegenomen naar dit eiland, en er bleek nauwelijks iets veranderd. Ik zag dezelfde mensen die nauwelijks ouder waren geworden.”
Voor elkaar zorgen
De term Blauwe Zone komt van journalist Dan Buettner, die deze plekken in 2012 ontdekte en met een blauwe stift markeerde op de wereldkaart. Samen met een team van wetenschappers onderzocht hij waarom de mensen in deze gebieden gemiddeld zo vitaal zijn en zo oud worden. Zo eten ze voornamelijk plantaardig, nemen op tijd en rust, en zorgen een leven lang voor elkaar.
Sterke sociale binding
Ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is volgens het AD overtuigd van de kracht van de Blauwe Zones. “Wat ik de allerbelangrijkste factor vind in deze gebieden is de sterke sociale binding die mensen hebben. Families leven nauw met elkaar samen en zelfs als je geen familie meer hebt, wordt er voor je gezorgd door de gemeenschap. Dat is enorm belangrijk om gezond en gelukkig oud te worden. In Nederland is er veel eenzaamheid, niet alleen onder ouderen trouwens.”
Je eigen Blauwe Zone creëren
Het AD beschrijft hoe je je eigen Blauwe Zone kunt creëren: 1 Praat over je levensdoel, 2 Blijf moeite doen, ook na je pensioen, 3 Blijf fysiek actief, 4 Doe eens een dutje, 5 Schrijf op waar je dankbaar voor bent, 6 Bel elke week iemand die je al een maand niet hebt gesproken.