‘Eektrische fiets terug naar 20 kilometer per uur’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt gebruikers van een elektrische fiets aan om de maximumsnelheid van de e-bike door de fietsenmaker terug te laten schroeven van 25 naar 20 kilometer per uur. Dat zou veiliger zijn.

Uit balans

“De fietser is opeens sneller geworden en daar is nog niet iedereen op voorbereid”, aldus VVN in Dagblad van het Noorden.Uit balans raken, tegen een paaltje fietsen, of uit de bocht vliegen, zijn volgens VVN een aantal voorbeelden van de ongevallen. Fietsers kunnen zelf bewuster fietsen door hun snelheid aan te passen, ver vooruit te kijken, handen uit te steken, uit de dode hoek te blijven en een helm te dragen.

Afstellen

Daarnaast raadt VVN dus aan om bij de fietsenmaker de e-bike af te stellen op 20 kilometer per uur in plaats van 25 kilometer per uur. Ook kunnen schijfremmen helpen bij de fietsveiligheid, omdat die bij het remmen minder kracht vergen en de remweg korter wordt.

Zware verwondingen

Volgens expertisecentrum VeiligheidNL raakten mensen op een elektrische fiets in 2019 vaak zwaarder gewond dan mensen op een gewone fiets. Volgens het onderzoek kwam dat doordat men harder rijdt, maar ook doordat relatief veel ouderen op een e-bike rijden.