Boven de 70 andere, frisse relatie

In Nederland stranden vier van de tien huwelijken en zes van de tien samenlevingsovereenkomsten,schrijft Peter de Waard in de Volkskrant in een column naar aanleiding van de Dag van de Scheiding (15 september). In de jaren zeventig was dat nog 1,5 op de tien.

Nieuwe scheidingsgolf

Echtscheidingsadvocaten verwachten de komende jaren een nieuwe scheidingsgolf na een stabilisatie in de afgelopen jaren als gevolg van corona en de overspannen huizenmarkt. Met name onder 50-plussers neemt het aantal scheidingen toe. ‘Tegenwoordig is het steeds normaler om bewust voor jezelf te kiezen’, meldt de columnist van de Volkskrant uit de jaarlijkse echtscheidingsmonitor: Er wordt wel geschreven over een grijze scheidingsgolf. Zelfs mensen boven de 70 gaan nog uit elkaar onder het mom dat 70 het nieuwe 50 is en een andere, frisse relatie nog mogelijk is.

APK voor relaties?

De Waard belicht in zijn column de maatschappelijke kosten van scheidingen. Hij oppeert dat een periodieke relatiecheck misschien een uitkomst zou zijn. Zoals voor oudere auto’s een verplichte APK geldt om te voorkomen dat ze vanwege slijtage een gevaar op de weg zijn, zou die er voor relaties moeten zijn vanwege insluipende sleur en toenemende irritaties.