Weerbaar met Getrainde Vuisten

Ze heten Willem en Alexander (geen grap) en ze zoeken samen een plek waar ze ouderen trainen om voor zichzelf op te komen, aldus AD Haagsche Courant in de rubriek Helpende handen: Senioren kunnen zich soms angstig en eenzaam voelen en juist door het samen te doen, halen ze mensen van hun bank en uit hun isolement.

Willem de Bles (1950) , pensionado na 41 jaar trouwe dienst bij KPN, nam het initiatief tot de weerbaarheidstrainingen voor senioren. “Sowieso om ze beter in hun velletje te laten zitten, maar ook om ze weerbaarder te maken. Sommigen laten een avondje uit aan zich voorbijgaan, omdat ze huiverig zijn om in het donker over straat te gaan. Met mijn trainingen staan ze steviger in hun schoenen.”

Mix van sport en spel

Willem en Alexander demonstreren in AD Haagsche Courant hoe je jezelf bevrijdt als iemand je bijvoorbeeld vastpakt of in een hoek drukt. “Als je moet nadenken hoe je dat gaat doen, dan ben je eigenlijk al te laat, want je had je allang uit de voeten moeten maken. Ja, heus, ren weg en breng jezelf in veiligheid. Hoe je ervoor zorgt, dat je niet van angst verlamt, gaan wij je leren met een mix van sport en spel. We maken bijvoorbeeld met pionnetjes een parkoers. Daar gaan we al stuiterend met een bal of met een bal aan de voet doorheen lopen. Op deze manier oefenen we de concentratie en conditie. Dit is de ultieme vorm om senioren in mentale alertheid te houden en je bouwt aan sociale contacten met anderen.”

Laagdrempelige trainingen

Het door Willem de Bles bedachte concept voor De Getrainde Vuisten spreekt Alexander Eerhart (1974), van huis uit bewegingstechnoloog aan en de twee slaan de handen ineen. Ook de gemeente Den Haag is enthousiast en steunt het concept, aldus AD Haagsche Courant, net als Fonds1818. Er werd een stichting opgericht voor De Getrainde Vuisten en de mannen gaan enthousiast van start .”We maken plezier en geven laagdrempelige trainingen voor iedereen.”