Pensioenstelsel nu alweer op de schop?
Amper een half jaar geleden nam Eerste Kamer de zwaarbevochten pensioenwet aan. Het leek het sluitstuk van jaren oeverloze discussie, maar inmiddels tekent zich volgens de Volkskrant in de peilingen een meerderheid af tegen de wet. Gaat het pensioenstelsel nu alweer op de schop?
Met de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in aantocht wordt de stem van tegenstanders van de wet luider. In de peilingen tekent zich inmiddels een voorzichtige meerderheid af van partijen die, in meer of minder mate, kritisch staan tegenover de wet. Sommige partijen willen de invoering van de pensioenwet het liefst helemaal terugdraaien, zoals BBB, JA21, SP, PVV en FvD. Als alternatief stellen ze voor om ‘gebreken in het huidige stelsel’ aan te pakken of de invoer van een geheel ander stelsel. Voor zo’n rigoureuze stap lijkt ook in een nieuwe Kamer geen meerderheid. De jarenlange discussie over een nieuw stelsel zou dan immers weer van voren af aan beginnen.
Niet terugdraaien, wel verbeteren
Voorstanders van de pensioenwet hebben volgens de Volkskrant meer te vrezen van het genuanceerdere standpunt van Pieter Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Het is geen geheim dat Omtzigt de wet in de huidige vorm liever niet had gezien. Terugdraaien wil hij inmiddels niet meer, maar ‘verbeteren’ op enkele punten wel. Gezien de mogelijke spilpositie van zijn partij na de verkiezingen, zou het zomaar kunnen dat het onderwerp straks op de onderhandelingstafel ligt.
Instemmingsrecht pensioendeelnemers
Een van de ingrijpendste voorstellen van Omtzigt is volgens de Volkskrant om pensioendeelnemers ‘instemmingsrecht’ te geven. Zij zouden dan binnen een fonds collectief mogen bepalen of het pensioen dat ze hebben opgebouwd al dan niet overgaat naar het nieuwe stelsel. Dat alle pensioenen nu verplicht overgaan als een fonds daartoe besluit, vindt Omtzigt een aantasting van keuzevrijheid en eigendomsrecht.