Pensioen blijft ver-van-je-bedshow

Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange is gepokt en gemazeld in het pensioenvak. Toch laat ook zij zich geregeld verrassen.

“Het gat tussen deelnemers en uitvoerders is veel groter dan we ons realiseren”, zei zij bij de overhandiging van het jaarverslag 2019 aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. “Dat vond ik altijd al zorgwekkend, maar dat vind ik nu nog zorgwekkender.”

Informatie verstrekken

Als Ombudsman heeft De Lange in het afgelopen jaar 980 vragen en klachten ontvangen. Van die 980 contacten heeft zij er slechts 153 in behandeling kunnen nemen. “Het Instituut Ombudsman is in het leven geroepen om klachten te behandelen, maar ik ben de meeste tijd kwijt aan het verstrekken van informatie.”

Topje van de ijsberg

De 153 echte klachten zijn het topje van de ijsberg is, denkt de ombudsman. “Voor veel mensen is het sowieso al lastig om een klacht in te dienen. Het wordt soms zo lastig gemaakt, waardoor ze de puf niet meer hebben om de hele procedure te doorlopen. Daarnaast is en blijft pensioen een ver-van-je-bed-show. Ongetwijfeld zullen er veel meer mensen zijn die klachten hebben, maar hoe groot die ijsberg is, weet ik echt niet.”