Koopkrachtbelofte lijkt illusie

Gepensioneerden slaan alarm over hun huidige en toekomstige koopkracht. De belofte dat het nieuwe pensioenstelsel tot een betere oude dag zal leiden, is hoogst onzeker.

Daarmee wordt de belangrijkste belofte van het pensioenakkoord niet waargemaakt. Dat zeggen de vertegenwoordigers van vier ouderenorganisaties, met gezamenlijk een half miljoen leden, in de Telegraaf.

Kamer en minister geen idee

“De Tweede Kamer en ook de minister hebben geen idee hoe de berekeningen van het nieuwe pensioen gaan uitpakken”, zegt Anneke Sipkens, directeur van de Anbo. “De koopkrachtbelofte lijkt een illusie”, aldus John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden. In een petitie, die de vier seniorenorganisaties vandaag aan de Kamer aanbieden, roepen ze het parlement op het wetsvoorstel van minister Schouten zodanig aan te passen dat er meer ruimte komt om de pensioenen te indexeren.

Die belofte kun je niet waarmaken

De hele operatie voor een nieuw pensioenstelsel was gestart omdat jarenlang de indexatie achterwege was gebleven en omdat het vertrouwen van de mensen in het pensioen was aangetast”, zegt Kerstens in de Telegraaf. De claim dat iedereen erop vooruitgaat, geloven de ouderenclubs niet. “Die belofte kun je niet waarmaken”, reageert Anneke Sipkens, directeur van de Anbo. “Ik denk ook niet dat de minister dit nog als doel heeft en dat in de Tweede Kamer durft te zeggen. Echt niet.”

Fouten in doorrekeningen

Er zijn zorgen over de doorrekeningen die minister Schouten inmiddels naar de Kamer heeft gestuurd. Sipkens: “Inmiddels blijkt dat daar fouten instaan, maar die worden nu toegedekt. Volgens de minister doen die foutjes er niet toe. Maar zonder goede doorrekeningen zijn er enorme onzekerheden over het toekomstige pensioen en dus over de koopkracht.”

Dilemma voor het parlement

De Telegraaf vraagt zich af: “Kan de Kamer wel een klap geven op deze financiële operatie, waarbij 1400 miljard euro pensioengeld wordt overgeheveld naar een nieuw contract nu er nog zoveel onzekerheid is over de precieze gevolgen? Of telt de politieke prestige zwaarder? Over dat dilemma moet het parlement snel een knoop doorhakken.”

We lijden onder dit stelsel

Deze maand behandelt de Tweede Kamer de nieuwe pensioenwet, die vanaf 1 januari 2023 in moet gaan. Sommige Kamerleden morren dat dit te snel gaat. ABP-topman Harmen van Wijnen ziet uitstel echter absoluut niet zitten, zegt hij in het FD. ‘We  moeten nu de stap zetten. We lijden onder het huidige stelsel.’