Naar een neutrale AOW voor elke leefvorm

Nu de verkiezingen naderen heeft het ministerie van Financiën weer een boekwerk met mogelijke bezuinigingen opgesteld. In de lijst staan volgens FD-columnist Ed Groot ook politiek kansloze voorstellen, die niettemin het overdenken waard zijn. Hiertoe behoort het voorstel om de AOW te individualiseren tot een basisinkomen voor alle gepensioneerden.

Een individuele AOW zorgt voor eenvoud (hetzelfde bedrag voor iedereen), leefvormneutraliteit en lagere uitvoeringskosten. Dus geen controles meer op samenwonen en geen tellingen van tandenborstels en dergelijke, schrijft Groot in het FD.

Dan toch maar samen

Misschien nog de belangrijkste welvaartswinst zit volgen de columnist in de gedragseffecten: In de praktijk is het dreigende verlies van twee keer 20% van de AOW-uitkering een obstakel voor ouderen met een relatie om samen te gaan wonen. Als die dreiging wegvalt betekent dat een sterke prikkel om dan toch maar samen een huishouden te voeren en aangezien zo’n 40% van de ouderen alleenstaand is kan dat om substantiële aantallen gaan. Dan komen er woningen vrij, wat helpt tegen de woningnood, en kan er een auto de deur uit, wat goed is voor het klimaat. Wellicht scheelt het ook in kosten voor huishoudelijke hulp en de thuiszorg, aldus Ed Groot in zijn column in het FD.