‘Mensen geloven in zekerheden, helaas’

Peter Borgdorff (67) gaat na dertien jaar als directeur van het een na grootste pensioenfonds van Nederland, Zorg en Welzijn, nu zelf met pensioen.

Miljarden zeggen hem niet veel, vertelt hij in een afscheidsinterview in NRC. “De gemiddelde gepensioneerde bij ons krijgt 8.200 euro bruto per jaar, plus een AOW-uitkering van 11.000 tot 14.000 euro, afhankelijk van of je alleen bent of met zijn tweeën. Dat is duidelijk beter dan het minimum, maar geen groot geld. Dát zijn getallen die me wat zeggen.”

Inleg driemaal uitbetaald

De pensioenen kunnen nu al heel lang niet meer worden verhoogd, misschien moeten ze zelfs worden verlaagd. “Die onzekerheid vinden mensen heel erg vervelend, want ze geloven in zekerheden, helaas”, zegt Borgdorff. “En dan komt het wantrouwen. Dan hoor je: pensioenfondsen kunnen niet beleggen. Of: ik krijg mijn geld niet terug. Allemaal mythes. Wij betalen gemiddeld drie keer de inleg uit.” Het pensioenfonds laat zien uitstekend te kunnen beleggen. “Maar mensen ervaren dat niet.”

Minder tevreden

De vertrekkende directeur ziet wel een imagoprobleem, zegt hij in NRC. “En toch: bij ons krijgt de gemiddelde werknemer die met pensioen gaat, inclusief AOW, 100 procent van wat diegene vlak daarvoor verdiende. Dus we hebben heel tevreden gepensioneerden – de eerste jaren. Maar dan stijgen de zorgkosten, de gemeentelijke lasten… En wij kunnen onze uitkering niet laten meestijgen. Alleen hun AOW wordt geïndexeerd. Dan worden mensen minder tevreden.” NRC, 5-12-2020