Kortingen voorkomen, indexatie mogelijk maken

“Hervorming, het voorkomen van kortingen en mogelijk maken van indexatie zijn noodzaak.” Dat zegt KBO-PCOB in een overzicht over de uitwerking van het pensioenakkoord.

“Zorgvuldigheid is bij zo’n belangrijk onderwerp natuurlijk van belang, maar wij roepen de stuurgroep wel op te blijven streven naar afronding vóór de zomer.” Hoewel er steeds meer duidelijkheid komt over de contouren van het nieuwe pensioencontract, zijn er ook nog veel vragen. KBO-PCOB heeft samen met andere senioren- en gepensioneerdenorganisaties ‘een flinke vragenlijst plus een brief’ gestuurd.

Overgangsperiode

Duidelijkheid wordt onder meer gevraagd over duur en de invulling van de overgangsperiode naar het nieuwe pensioencontract. “Als die periode vijf jaar duurt, zoals nu wordt voorgesteld, dan zitten gepensioneerden namelijk nóg vijf jaar zonder indexatie. Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB: “En dat komt bovenop de afgelopen twaalf jaar waarin er ook niet geïndexeerd of zelfs gekort is. Dan hebben we echt aanvullende maatregelen voor de tussenperiode nodig.”