Doorwerken na pensioen trend

Steeds meer ouderen zijn bereid om na hun pensioen door te werken. Dat biedt volgerns de Telegraaf kansen voor werkgevers. Die schreeuwen al lange tijd om goed personeel, maar zien de arbeidsmarkt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar krapper worden door vergrijzing.

Het is dus welkom als gepensioneerden langer actief blijven, maar dat vereist volgens experts wel aanpassing van bedrijven. Die richten hun vacatures nu namelijk vooral op jongeren, die meer uren willen werken en vaak een hogere werkdruk aankunnen dan AOW’ers.

Ook in politiek Den Haag zien ze dat gepensioneerden een rol kunnen spelen bij het verlichten van de krappe arbeidsmarkt. Eerder dit jaar werd er vanuit de overheid al een campagne gelanceerd om werkgevers enthousiast te maken voor het aantrekken van gepensioneerd personeel.

Niet alleen klusjes

Dat veel gepensioneerden graag blijven werken, ziet in de Telegraaf ook Mark van der Stok. Hij is oprichter van uitzend- en detacheerbedrijf Klusheeren, dat gepensioneerden in contact brengt met werkgevers. In eerste instantie waren dat alleen klusjesmannen, maar we zien dat er ook in andere beroepsgroepen veel behoefte aan is. We helpen nu bijvoorbeeld ook veel oudere vrouwen aan klantcontactfuncties.” Het extra zakcentje is voor sommigen fijn, zegt Van der Stok in de Telegraaf, maar ze willen vooral onderdeel van de samenleving zijn.

Mooie rol voor ouderen

Voor bedrijven die schreeuwen om personeel zit er een hoop onbenut potentieel achter de geraniums, constateert de Telegraaf: Als ze dat willen benutten, vereist het wel wat aanpassing. Je kunt van een gepensioneerde bijvoorbeeld niet verwachten dat hij ellenlange vergaderingen uitzit of een metershoge steiger opklimt. Ook een fulltime werkweek zit er waarschijnlijk niet in. Als bedrijven dat inzien, is er voor ouderen een mooie rol weggelegd bij het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.