Waarom ouderen laten doormodderen?

“Als je daadwerkelijk de moed en het doorzettingsvermogen hebt het leven te willen beëindigen – dat zal nooit lichtvaardig gebeuren – moet je dan van de Raad van State nog eens tien of twintig jaar doormodderen omdat het wellicht ooit nog (even) leuk zou kunnen gaan worden?”

Ward Schrijver schrijft dat in NRC naar aanleiding van het kritische  advies van de Raad van State over het wetsvoorstel voltooid leven.

Gruwel

“En als je na een volwaardig, zelfstandig leven, door psychische omstandigheden wordt gedwongen je over te geven aan de zorg, moet je dan je autonomie gewoon maar opgeven? Om vervolgens een incontinentieluier te krijgen, en op gaarkeukenmaaltijden en kopjes slappe thee in leven te worden gehouden, zonder enig perspectief? Waarom? Fantastisch dat de mogelijkheid bestaat voor degenen die het graag willen, maar – ik heb het gezien – mij lijkt het een gruwel.” Schrijver zou de laatste fase van het leven vrolijker tegemoet zien “zonder zulke horrorscenario’s in het vooruitzicht.”

Houdbaarheidsdatum

“Wellicht moet de Raad het heel ‘Nederlands’ gaan bekijken: ieder die bij vol bewustzijn voortijdig, gewenst het leven verlaat, scheelt de staat veel geld. Bovendien kunnen zorgverleners dan hun bewonderenswaardige krachten veel zinvoller inzetten. “Trouwens”, aldus Schrijver in NRC, “de enorme vlucht die de medische wetenschap heeft genomen impliceert ook een verantwoordelijkheid om het leven niet hoe dan ook eindeloos te rekken. Volgens mij leven velen ver voorbij hun ‘uiterste houdbaarheidsdatum’ zonder daar nou oprecht gelukkiger van te worden.”